Alături de ierarh au mai slujit părintele protoiereu Florin Călugăru de la Protopopiatul Iași 1, protos. Dionisie, viețuitor al Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte, părintele asist. univ. dr. Petru Cernat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, și părintele Florin Gherasă de la Maternitatea „Elena Doamna”.
„Suntem datori să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții, pentru că în această lume îl putem cunoaște pe Domnul”, a transmis Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul în predica sa, explicând totodată legătura pe care o are poporul român cu Sfântul Andrei:
Moștenirea pe care o avem de la Sfântul Apostol Andrei ne cheamă să înțelegem timpurile în care trăim și să mărturisim adevărul credinței, adevărul binelui. Avem datoria să fim atenți și să mărturisim, înțelegând că prin această mărturi îl aducem pe Hristos în mijlocul nostru și în popor, precum l-a adus Sfântul Apostol Andrei. Așadar, zi de bucurie, zi de recunoștință, zi de înțelegere ca avem o moștenire bogată, de înțelegere că au fost timpuri în care poporul a fost binecuvântat cu lucruri frumoase. Și s-a îmbunătățit grija pentru bolnavi în spitale, și posibilitățile pe care le avem, și osteneala medicilor și a celor care trudesc aici. Mai sunt multe lucruri de făcut, niciodată nu le vom termina, nici măcar în familia noastră, dar important este să avem gândul bun, să avem dorința cea bună, adevărul la inima noastră, puterea credinței și dragostea de-a ne împlini, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Un nou paroh pentru credincioșii din Copou
La sfârșitul slujbei, după ce medicii, pacienții și credincioșii prezenți au primit Sfintele Taine, părintele protopop Florin Călugăru a dat citire deciziei de numire 162/2024 prin care pr. Daniel Duca este numit în postul de preot paroh, pe perioadă nedeterminată, la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” Copou – Iași. Cu acest prilej, clericul a rostit un cuvânt de recunoștință, mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru încrederea acordată, dar și personalului medical pentru buna colaborare avută până acum la Spitalul „Parhon”:
Acum 18 ani, chiar de sărbătoarea Sfântului Andrei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, m-a hirotonit diacon. „Cel ce vrea să vină după Mine, să-și ia crucea”, ne spune Mântuitorul. Și mi-am luat crucea atunci, crucea slujirii de preot, la o parohie din mediul rural, acum 10 ani am fost numit aici, la Spitalul „Parhon”, ca preot misionar de caritate, și astăzi Domnul îmi mai dă o cruce, îmi mai dă o răstignire, aceea de paroh. S-au construit foarte multe case, s-au construit foarte multe blocuri, iar Părintele Mitropolit s-a gândit că este nevoie de un preot, la un număr mai mic de suflete, care să le chivernisească și să aibă grijă de ele. Pe lângă grija duhovnicească a bolnavilor din acest spital, pe lângă grija duhovnicească pe care o am față de personalul acestui spital, Biserica, prin Părintele Mitropolit, prin Preasfințitul Părinte Episcop-vicar, m-a chemat și la această slujire. Voia mea este să-l slujesc pe Domnul, așa cum a spus și părintele protopop în decizia de numire, să-l slujesc în ascultare față de prevederile statutare ale Bisericii noastre, dar și în stare de jertfă pentru dumneavoastră.
Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României
Născut în Betsaida, frate a lui Petru, Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre primii ucenici ai Mântuitorului Hristos, primind învățătura de la Sfântul Ioan Botezătorul. Propovăduind Evanghelia până la ținuturile de lângă Marea Neagră, a ajuns și în țara noastră, în Dobrogea fiind cunoscută și astăzi peștera Sfântului Andrei. Martor al Pătimirilor Domnului, a sfârșit ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, așezat pe o cruce în formă de X, acea „Cruce a Sfântului Andrei” pe care o întâlnim la trecerile de cale ferată.
În luna octombrie s-au împlinit 28 de ani de când la Iași au fost aduse din Patras, Grecia, moaștele Sfântului Apostol Andrei. Conform datelor de atunci, peste un milion de pelerini din întreaga țară și nu numai au venit la Catedrala Mitropolitană să se închine la cinstitul cap al Sfântului Andrei și la racla Sfintei Parascheva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în mai 1997 ca acest eveniment religios să fie marcat în fiecare an, în ajunul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei, la 13 octombrie, iar de atunci, calendarul Bisericii noastre menționează și acest moment, Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași.